TZV Gredelj

O nama

Kroz više od 125 godina tradicije i iskustva i s novim proizvodnim pogonima opremljenim najsofisticiranijom tehnologijom, na lokaciji ukupne površine od 352.000m² s 80.000 m² natkrivenog prostora i 10000 m pruge, Gredelj nastoji povećati konkurentnost na tržištu i dobiti lidersku poziciju u projektiranju i proizvodnji novih tračničkih vozila, ali i rekonstrukciji i modernizaciji i održavanju svih vrsta tračničkih vozila u regiji. Uspjeh Gredelja svakako treba zahvaliti ljudskim potencijalima.
Tvrtka je krajem 2000. godine dobila certifikat ISO 9001, a od 2005. godine posjeduje i certifikat sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001.

Povijest

Tvornica željezničkih vozila Gredelj utemeljena je 1894. godine kao glavna radionica Mađarskih državnih željeznica za popravak i glavni pregled parnih lokomotiva.

Iskustvo stečeno dugogodišnjim održavanjem željezničkih vozila bilo je polazište za početak gradnje novih vozila. Slijedom toga, 1954. godine sagrađen je novi poštanski vagon i započela proizvodnja motornih vlakova za uskotračnu prugu čija je konstrukcija bila od aluminija, a već 1963. godine sagrađen je, prvi u svijetu, aluminijski vlak za pruge normalne širine.
Preseljenjem pogona lokomotiva na novu lokaciju 1967. godine, započeta je prva faza preseljenja Gredelja iz središta grada te otada Gredelj radi na dvije lokacije, sve do 2010. godine kada se cjelokupna proizvodnja Gredelja sjedinjuje na jednom mjestu.

Preseljenjem na novu lokaciju 2010. godine, Gredelj je dobio jednu od najmodernijih tvornica u ovom dijelu Europe.