TZV Gredelj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vagon za spavanje WL

Vagon za spavanje oznake WL izgrađen je rekonstrukcijom i modernizacijom vagona tipa Y iz 1980. godine. Na prvih pet vagona ugrađuje se okretno postolje MD 52, a na preostalih pet okretno postolje MD 522. Najveća dopuštena brzina vagona je 160km/h, a vagon će voziti u domaćem i inozemnom prometu. Uz ulazište i recepciju, vagon ima jedanaest odjeljaka s tri ležaja u svakom, dva vakuum WC-a i hodnik.
VAGON ZADOVOLJAVA VAŽEĆE PROPISE:

• UIC-a (Međunarodna željeznička Unija) koji se odnose na WL vagone
• RIC-a (Pravilnik 92 o uzajamnom upotrebi putničkih vagona u međunarodnom prometu)
• IEC-a (Međunarodna elektrotehnička komisija) koji se odnose na WL vagone i
• Propise o sigurnosti i zaštiti na radu RH.
Vagon s električnom energijom napaja se preko statičkog pretvarača snage 75kW. Na vagon su ugrađena dvoja ulazna jednokrilna izbačeno-posmična vrata i čeona posmična vrata. Vagon je u potpunosti klimatiziran. U prvih pet vagona ugrađuje se zračna kočnica s protukliznom zaštitom, a u preostalih pet vagona elektrozračna kočnica (EP), kočnica za slučaj opasnosti s odgodom djelovanja i protukliznom zaštitom te magnetnom tračničkom kočnicom. U vagon je ugrađen središnji elektrorazvodni ormar s dijagnostičkim sustavom i
sustavom razglasa. Recepcija vagona opremljena je s aparatom za kavu, mikrovalnom pećnicom i hladnjakom. Vagon se namiruje vodom iz tri spremnika kapaciteta 400 litara. Odjeljci za spavanje i recepcija opremljeni su pitkom vodom (voda se pročišćava UV i mehaničkim filtrima). Na kraju vagona ugrađena su dva vakuum WC-a sa spremnikom fekalija. Svaki odjeljak je interfonskim sustavom povezan s recepcijom. U vagon je ugrađen vatrodojavni sustav kako bi sigurnost putnika bila maksimalna.