TZV Gredelj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Putnički vagon 1. i 2.
razreda ABee

Putnički vagon oznake ABee proizveden je rekonstrukcijom i modernizacijom vagona tipa Y, građenih 1984. godine. Glavne značajke rekonstrukcije vagona odnose se na opremu i uređaje za poboljšanje komfora putnika kao što su automatski klima-uređaj, vrata s automatskim upravljanjem, vakuum WC te moderni interijer s udobnim sjedalima.
Podsustavi vagona vezani su na centralno računalo elektrorazvodnog ormara u čijem sastavu je i centralni dijagnostički sustav vagona.
Najveća dopuštena brzina vagona je 160km/h, a može prometovati u domaćem i međunarodnom prometu sukladno pravilniku RIC 92. Sa sigurnosnog aspekta na vagone je ugrađena najmodernija zračna kočnica s kočnicom u slučaju opasnosti s mogućnošću odgode djelovanja i Mg kočnica. Svi vagoni zaštićeni su antigrafitnim lakom.
Vagon zadovoljava važeće propise:

• UIC-a (Međunarodna željeznička Unija)
• RIC-a (Pravilnik 92 o uzajamnoj upotrebi, putničkih vagona u međunarodnom prometu)
• IEC-a (Međunarodna elektrotehnička komisija)
• Propise o sigurnosti i zaštiti na radu RH i
• Propise Hrvatskih željeznica.
Tlocrtna površina vagona podijeljena je na devet odjeljaka sa šest sjedala u svakom odjeljku, od kojih su četiri prvog, a pet odjeljaka drugog razreda. Također, svaki sadrži hodnik sa strane i dva ulaza s dva vakuum WC-a. Vagon se električnom energijom napaja preko četverosistemskog statičkog pretvarača snage 50 kW, a opremljen je i sustavom razglasa. Svi odjeljci posjeduju lampice za čitanje i utičnice za PC.