TZV Gredelj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je Tvornicu željezničkih vozila Gredelj d.o.o. u stečaju

Zagreb, 05. svibnja 2021. – Danas je Tvornicu željezničkih vozila Gredelj d.o.o. u stečaju posjetio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Drago mi je da agonija Gredelja ide prema kraju, da se dovršava stečaj i da je pokrenuta proizvodnja. To je dobro i za Gredelj i za Hrvatsku. Ono što sam tamo vidio me je stvarno ugodno iznenadilo i to podržavam – izjavio je prilikom obilaska proizvodnih pogona ministar Oleg Butković.

Tvornica željezničkih vozila Gredelj u stečaju je od listopada 2012. godine. Društvo TATRAVAGONKA a.s. je predalo ponudu za ulaganje u TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju te u ponudi navelo iznos ulaganja od 45 milijuna EUR. Sukladno odluci skupštine vjerovnika od 12.prosinca 2012. te spomenutoj ponudi pristupilo se izradi nacrta stečajnog plana prema odredbama Stečajnog zakona a sve radi održivosti nastavka poslovanja kroz spomenuti stečajni plan. Iskreno se nadam da je ovo početak jednog novog Gredelja, da će se kroz stečajni plan održati poslovanje i sačuvati radna mjesta, ali i da će stečaj biti okončan sredinom ljeta.“ – izjavio je stečajni upravitelj Gredelja, Tomislav Đuričin.

Krajem ožujka ove godine slovačka tvrtka Tatravagonka unajmila je halu u proizvodnom pogonu TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju i time započela proizvodnju teretnih vagona za zapadnoeuropsko tržište, a do kraja ove godine planiraju proizvesti više od 200 vagona ovog tipa.