TZV Gredelj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dizel-električna lokomotiva serije JT38CW-DC

Lokomotiva JT38CW-DC je nova lokomotiva nastala u projektu modernizacije lokomotive GM EMD G16 gdje je od izvorne lokomotive sačuvan sustav kočnice Westinghouse L26 (prema zahtjevu naručitelja) i postolja s vučnim motorima.

Svi ostali dijelovi lokomotive su novi, uključujući novi temeljni okvir prema normi EN12663, nove upravljačnice u skladu s UIC i EN normama (UIC 651, EN50355, UIC 895, UIC 521…), novi dizelski motor 8-710G3B-T2, novi glavni
alternator AR10A7 i pomoćni alternator CA6B. Lokomotiva se uklapa u UIC 505-1 gabarit.

Ukupno ima šest vučnih motora koji svaki pogoni po jednu osovinu, a prema potrebi se svaki pojedinačni vučni motor može isključiti.
Kompletna unutarnja rasvjeta lokomotive je izvedena u LED tehnologiji, a vanjska rasvjeta je u skladu s TSI i UIC preporukama.

Upravljačnice lokomotive su međusobno identične s centralno smještenim upravljačkim mjestom na kojem je oprema raspoređena u skladu s UIC 651. Čelno staklo (prema UIC 651) ima ugrađene električne grijače stakla, električno pranje i brisanje stakla te odmagljivanje toplim zrakom. Lokomotiva je opremljena digitalnim snimačem podataka i predviđena za moguću buduću integraciju različitih sigurnosnih sustava (INDUSI, ETCS…).
Središnji upravljački element je EM2000 computer koji uz funkcije kontrole i upravljanja parametrima vuče, provodi i AESS (automatsko pokretanje i zaustavljanje dizelskog motora). Primjena AESS značajno umanjuje broj radnih sati dizelskog motora zaustavljajući motor pri produljenom radu u praznom hodu, te time direktno utječe na smanjenje troškova goriva, maziva i održavanja.

Primarna namjena lokomotive je teretna vuča, samostalno ili u sustavu višestrukog upravljanja (MU-do 5 lokomotiva iz jedne upravljačnice).
Sve ove karakteristike čine lokomotivu serije JT35CW-DC pouzdanom i robusnom lokomotivom koja omogućava visok stupanj komfora i sigurnosti strojnom osoblju, a ujedno i smanjenu emisiju štetnih plinova te smanjenu potrošnju goriva i maziva. Osovinski pritisak od 18t omogućava upotrebu lokomotive i na sporednim prugama koje ne dopuštaju veće osovinske pritiske.