TZV Gredelj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dizel-hidraulična lokomotiva
serije DB 212

Lokomotive serije DB 211/212 su dizel-hidraulične lokomotive izgrađene u Njemačkoj u razdoblju između 1958. i 1966. godine. Namijenjene su za tešku manevarsku vuču i vuču putničkih i lakših teretnih vlakova. Modernizacijom se željelo postići produljenje radnog vijeka lokomotiva za sljedećih 25 do 30 godina tijekom kojih bi radile efikasno i pouzdano s niskim troškovima eksploatacije i održavanja. Ugradnjom nove suvremene opreme, modernizirane lokomotive su osnova tehničkih,
ekoloških, sigurnosnih i ekonomskih pokazatelja dosegle razinu novih, suvremenih manevarskih lokomotiva uz znatno manja financijska ulaganja.

U sklopu glavnog popravka hidrauličnog prijenosnika lokomotiva serije 212, izvedena je modernizacija promjene režima rada i promjene smjera, poboljšano je hlađenje prijenosnika, a lokomotive su dodatno opremljene radiodispečerskim uređajem i sustavom autostopa.
Na dvije lokomotive serije 212 koje će se koristiti za vuču putničkih vlakova (212-215 i 212-307), ugrađen je dizelski agregat za električno grijanje putničkih vagona.
Nakon uspješno obavljenih ispitivanja lokomotiva i probnih vožnji na prugama HŽ-a, lokomotive su s jednakim uspjehom odradile probne vožnje i na prugama ŽFBH. Odmah potom puštene su u javni željeznički promet na domicilnim prugama.