TZV Gredelj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dizel-električna lokomotiva
serije 642

Lokomotiva serije 642 je manevarska dizel-električna lokomotiva. Namijenjena je za tešku manevru i za vuču lakših teretnih vlakova. Na lokomotivu je ugrađen novi dizelski motor CAT3508B s novim hidrostatski pogonjenim dvokružnim rashladnim sustavom. Postojeći glavni generator je modificiran i prilagođen novom režimu rada. Kompletan vučni strujni krug je rekonstruiran i preoblikovan tako da omogućuje veću fleksibilnost u uporabi lokomotive i pouzdaniji rad prilagođen različitim režimima rada.
U sustavu kočnice su ugrađeni novi kočnici, novi rasporednik te novi bezuljni kompresor i odgovarajući sušač. Kompletan električni sustav lokomotive je novi i njegovu okosnicu čini računalni upravljački sustav GLC800. GLC800 je proizvod koji je Gredelj posebno razvio za upotrebu na lokomotivama i u sebi ujedinjava upravljanje, kontrolu i zaštite. U računalo je ugrađen operativni sustav i upravljački program također Gredeljeve proizvodnje.
Lokomotivsko računalo preko PC panela, ugrađenih na upravljačkim stolovima, omogućuje strojnom osoblju nadzor nad više od 50 različitih parametara glavnih i pomoćnih pogona (podijeljenih u različite grupe i različite oblike prikaza). Uz to računalo komunicira sa strojnim osobljem i putem poruka o stanju lokomotive (više od 90 različitih poruka).
Lokomotiva je opremljena novim digitalnim snimačem podataka u skladu s propisima i važećim standardima. Poboljšana je ergonomija i udobnost upravljačnice. Ugrađena su nova dvojna čelna svijetla u LED tehnologiji Gredeljeve proizvodnje. Sva rasvjeta lokomotive (unutarnja i vanjska) izvedena je u LED tehnologiji, čime je osigurana dugotrajnost rasvjetnih tijela te su dugoročno smanjeni troškovi održavanja. Snaga lokomotive za vuču povećana je za oko 10% u odnosu na izvornu lokomotivu u različitim uvjetima rada, i to sa znatno većom pouzdanošću, uz smanjenu potrošnju goriva i povećanu udobnost.