TZV Gredelj

Dizel-električna lokomotiva
serije 642

Lokomotiva serije 642 je manevarska dizel-električna lokomotiva. Namijenjena je za tešku manevru i za vuču lakših teretnih vlakova. Na lokomotivu je ugrađen novi dizelski motor CAT3508B s novim hidrostatski pogonjenim dvokružnim rashladnim sustavom. Postojeći glavni generator je modificiran i prilagođen novom režimu rada. Kompletan vučni strujni krug je rekonstruiran i preoblikovan tako da omogućuje veću fleksibilnost u uporabi lokomotive i pouzdaniji rad prilagođen različitim režimima rada.
U sustavu kočnice su ugrađeni novi kočnici, novi rasporednik te novi bezuljni kompresor i odgovarajući sušač. Kompletan električni sustav lokomotive je novi i njegovu okosnicu čini računalni upravljački sustav GLC800. GLC800 je proizvod koji je Gredelj posebno razvio za upotrebu na lokomotivama i u sebi ujedinjava upravljanje, kontrolu i zaštite. U računalo je ugrađen operativni sustav i upravljački program također Gredeljeve proizvodnje.
Lokomotivsko računalo preko PC panela, ugrađenih na upravljačkim stolovima, omogućuje strojnom osoblju nadzor nad više od 50 različitih parametara glavnih i pomoćnih pogona (podijeljenih u različite grupe i različite oblike prikaza). Uz to računalo komunicira sa strojnim osobljem i putem poruka o stanju lokomotive (više od 90 različitih poruka).
Lokomotiva je opremljena novim digitalnim snimačem podataka u skladu s propisima i važećim standardima. Poboljšana je ergonomija i udobnost upravljačnice. Ugrađena su nova dvojna čelna svijetla u LED tehnologiji Gredeljeve proizvodnje. Sva rasvjeta lokomotive (unutarnja i vanjska) izvedena je u LED tehnologiji, čime je osigurana dugotrajnost rasvjetnih tijela te su dugoročno smanjeni troškovi održavanja. Snaga lokomotive za vuču povećana je za oko 10% u odnosu na izvornu lokomotivu u različitim uvjetima rada, i to sa znatno većom pouzdanošću, uz smanjenu potrošnju goriva i povećanu udobnost.