Početna Press centar NREC I TŽV GREDELJ ZAPOČELE ISPORUKU 4 LOKOMOTIVE ZA MAROKO - SLIJEDI NOVA NARUDŽBA ZA 10 LOKOMOTIVA
NREC I TŽV GREDELJ ZAPOČELE ISPORUKU 4 LOKOMOTIVE ZA MAROKO - SLIJEDI NOVA NARUDŽBA ZA 10 LOKOMOTIVA PDF Ispis E-mail

 

Zagreb, 05. veljače 2013. – Jučer su u Rijeku otpremljene prve četiri dizelske lokomotive serije GT26, čime su  NREC i Gredelj započeli isporuku novih 20 lokomotiva za ONCF (Državne željeznice Maroka), koje će preko riječke luke biti otpremljene u Maroko.

Lokomotive serije GT26CW namijenjene su za prijevoz teških teretnih vlakova na neelektrificiranim prugama u Maroku.

Obnovom i modernizacijom spomenutih lokomotiva produljiti će se njihov rok eksploatacije za još 25 godina. Ovaj projekt je nastavak dugogodišnje suradnje s američkom tvrtkom National Railway Equipment Company (NREC) za koje je TŽV Gredelj već isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem svijeta.

National Railway Equipment Company je američka kompanija koja s TŽV Gredelj surađuje od 2004. godine, te je tijekom prošle godine u Gredelju naručila proizvodnju dvadeset (20) lokomotiva GT26.

Proglašenjem stečaja TŽV Gredelj d.o.o., 01.10.2012. godine, nije došlo do raskida ovih ugovora, nego su ove dvije kompanije aneksirale ugovore i nastavile suradnju, obostrano vjerujući da je dosadašnji poslovni odnos potrebno poboljšati novim isporukama.

Dosadašnja suradnja NREC i Gredelja rezultirala je isporukom 34 lokomotive na strana tržišta, te je proizvodnja lokomotiva za NREC postala Gredeljev najvažniji izvozni posao, istovremeno osiguravajući zaposlenost Gredeljevog pogona lokomotiva. Proizvodnja metalnih konstrukcija za ove lokomotive, osnovni je posao Gredeljevog pogona novogradnje, te je ovim poslovima osigurana potpuna zaposlenost u dva od postojeća tri pogona u Gredelju.

Povjerenje koje je NREC pokazao, u danima proglašenja stečaja, rezultiralo je nastavkom ugovora za dvadeset lokomotiva, a paralelno s isporukom prve četiri lokomotive za Maroko,  NREC je poslao zahtjev za  isporukom još deset novih lokomotiva, tako da su  Gredelj i NREC preuzeli obavezu isporuke ukupno trideset lokomotiva za Maroko u 2013. godini.

Obveze koje je TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju preuzeo za isporuku navedenih trideset lokomotiva, podrazumijevaju proizvodnju novih nosivih konstrukcija i popravak dijela sklopova, montažu opreme i instalacija, te ispitivanje lokomotiva, dok je obveza NREC isporuka opreme i dijelova sa američkog trzista.  Prvih dvadeset lokomotiva treba biti isporučeno do sredine srpnja, dok se isporuka dodatnih deset lokomotiva planira obaviti do kraja listopada ove godine.

Interes za povećanjem proizvodnje u Hrvatskoj, NREC je pokazao 2011. godine otvarajući svoju tvrtku u Hrvatskoj, a zbog nastavka suradnje i povećanja proizvodnje za Hrvatskoj bliska tržišta očekuje se da će u idućim mjesecima dio proizvodnje, preko Gredelja, biti prebačen i u druge hrvatske tvornice, prije svega Đuro Đaković i Brodosplit-BSO. Na taj način bi se proizvodnja lokomotiva u Hrvatskoj mogla kontinuirano povećavati, osigavajući zaposlenost domaćih kapaciteta s jedne strane, te brzinu i kvalitetu isporuke s druge strane. Bitno je napomenuti da Gredelj na ovaj način osigurava proizvodnju i zaposlenost svojih kapaciteta, a posebno bitno je napomenuti da su plaćanja Gredeljevih računa svedena na maksimalno trideset dana. Kako je proizvodnja lokomotiva dugotrajan proces, Gredelj naplatu svojih radova obavlja po situacijama, što bitno poboljšava financijsku situaciju. Uzimajući u obzir da se radi o izvoznom poslu, očekivati je da će isti biti podržan od HBOR, odnosno jednog od oblika poticanja izvoza.

Osim na marokanskom tržištu, NREC i Gredelj su u različitim fazama ugovaranja poslova isporuke novih/moderniziranih lokomotiva, te je za očekivati potpisivanje dodatnih isporuka, već u prvoj polovini ove godine.

Uz HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz, NREC je gore navedenim poslovima, osigurao poziciju najvažnijeg Gredeljevog kupca, a pozicija je još dodatno pojačana znajući da su sve isporuke za NREC namijenjene za strana tržišta.

„ Iako je činjenica da je TŽV Gredelj od 01.10.2012. godine u stečaju, njezin rad se i u novim uvjetima itekako nastavlja pa nam je svakako cilj zadovoljiti zahtjeve i interese kupaca te biti konkurentan i prisutan na što više tržišta. TŽV Gredelj je i u stečaju ozbiljni tržišni igrač, za čijim proizvodima i uslugama postoji potreba. Isporuka ovih lokomotiva dokaz je ponovne uspješnosti naših stručnjaka. Ovaj projekt je nastavak dugogodišnje suradnje s američkom tvrtkom National Railway Equipment Company (NREC), za koje je TŽV Gredelj već isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem Afrike, Azije, Amerike i drugih zemalja. TŽV Gredelj ponovno je potvrdio znanje i sposobnost svojih stručnjaka te iznimnu reputaciju i konkurentnost u gradnji novih i održavanju postojećih željezničkih kapaciteta na zahtjevnom inozemnom tržištu.“ – istaknuo je stečajni upravitelj TŽV Gredelj, Pero Hrkać.

ONCF – Državne željeznice Maroka. Zapošljavaju ukupno 7,806 radnika i djeluju na željezničkoj mreži od 1,907 km. Svih 1,907 km pruge je standardnog kolosijeka odnosno širine 1,435 mm od čega je elektrificirano 1,003 km. Tijekom 2006 godine državnim željeznicama Maroka je putnički promet porastao za 12%, na 23,5 milijuna putnika. Teretni promet je iznosio 35 milijuna tona.

NREC - National Railway Equipment Co, je američka kompanija sa sjedištem u Mt. Vernonu, Illinois, SAD. Poslovanje ove kompanije vezano je za proizvodnju, modernizaciju i popravak lokomotiva, te isporuku rezervnih dijelova ili sklopova. Kompanija ima sedam tvornica u SAD i dvije u Kanadi, te isporučuje lokomotive na sve kontinente. U ovom trenutku su najznačajnije isporuke novih lokomotiva za Australiju i Maroko. Suradnja s Gredeljem traje devet godina i rezultirala je isporukom 34 lokomotive u Mozambik, Saudijsku Arabiju, Argentinu, Gvineju, a za ONCF se predviđa isporuka 30 lokomotiva u ovoj godini. NREC je nakon proglašenja stečaja u Gredelju, jedini partner (kupac) koji je povećao narudžbe i proizvodnju lokomotiva, uz namjeru ugovaranja novih poslova i proizvoda, te angažiranja dodatnih kapaciteta za proizvodnju lokomotiva u Hrvatskoj.

TŽV GREDELJ d.o.o. u stečaju – Tvornica željezničkih vozila Gredelj utemeljena je 1894. godine kao glavna radionica mađarskih državnih željeznica za popravak i glavni pregled parnih lokomotiva. Ubrzo nakon osnivanja proširuje svoju djelatnost i razvija se u svakom pogledu pa danas zapošljava oko 1000 zaposlenika u Zagrebu na površini od 350.000 četvornih metara. TŽV Gredelj je tvornica s tradicijom dugom više od 119 godina, društveno odgovorna tvrtka i tvrtka koja se kroz svoje nove u potpunosti modernizirane pogone i opremljene najsuvremenijom sofisticiranom tehnologijom svakodnevno brine kako za očuvanje okoliša tako i svoje zaposlenike.

TŽV Gredelj svojim znanjem, iskustvom,  profesionalnim pristupom i najsuvremenijom tehnologijom  nastoji postati regionalni lider u projektiranju, proizvodnji i održavanju svih vrsta tračničkih vozila.

 

Proizvodni program

Katalog

Profil tvrtke

YoutubeFacebookLinkedinFeed