Početna Press centar UGOVOR NA KOSOVU VRIJEDAN 2,5 MILIJUNA EURA
UGOVOR NA KOSOVU VRIJEDAN 2,5 MILIJUNA EURA PDF Ispis E-mail

17. studeni 2008. – Nakon provedenog postupka međunarodnog natječaja, predstavnici TŽV-a „GREDELJ“ i Kosovskih željeznica (Kosovo railways) potpisali su ugovor o modernizaciji dizel električne lokomotive serije G16, vrijedan oko 2,5 milijuna eura uz predviđeni rok isporuke od 16 mjeseci.

 

Dizel električne lokomotive tipa G16 nabavljane su za potrebe bivše države od početka 60-tih do polovine 70-tih godina prošlog stoljeća, a ukupno je nabavljeno oko dvjesto lokomotiva u više podserija. Ovo će biti prva takva lokomotiva na kojoj će se izvršiti modernizacija s remotorizacijom u tolikom opsegu da će se nakon nje dobiti lokomotiva povećane snage, s dvije upravljačke kabine, te novim dizel motorom što će za rezultat imati znatno smanjenje potrošnje goriva i maziva te ispunjenje ekoloških uvjeta ispušnih plinova sukladno svjetskim standardima.

Od stare lokomotive 661-203 zadržat će se okretna postolja s vučnim motorima, kompresor i zračni sustav na kojima će biti izvršeni radovi s modernizacijom u opsegu glavnog popravka, dok će novi biti dizel motor, glavni i pomoćni generator, rashladni sustav, upravljački sustav, glavni okvir, kabine s oplatom kao i ostala oprema. Također je predviđena ugradnja sustava nadzora vuče i upravljanja. Značajno je istaći da se, obzirom na opseg promjena i komponenti koje su obuhvaćene modernizacijom, lokomotiva može smatrati novim proizvodom, kako izgledom tako i tehničkim karakteristikama.

Lokomotiva će se proizvoditi u suradnji sa EMD, tvrtkom slijednicom GM, koja je i proizvela lokomotive serije G 16 (HŽ oznaka 2061/JŽ oznaka 661). Pobjedom na navedenom natječaju i potpisivanjem ovog ugovora GREDELJ se još jednom potvrdio kao lider u modernizaciji dizelskih lokomotiva na tržištu jugoistočne Europe, a plasmanom ovog i sličnih proizvoda GREDELJ bi trebao povećati udio izvoza u idućoj godini na gotovo trideset posto od ukupne prodaje svojih proizvoda i usluga. Navedeni projekt je samo jedan u nizu projekata i proizvoda namijenjenih svjetskom tržištu, ali predstavlja značajan iskorak u proizvodnji manevarskih i vučnih dizel lokomotiva, čija proizvodnja bi trebala početi u prvoj polovini iduće godine. Nove manevarske i vučne dizel lokomotive GREDELJ će prije svega ponuditi Hrvatskim željeznicama i domaćoj industriji, a potom i na drugim tržištima. Osnovne karakteristike novih lokomotiva biti će značajna ušteda goriva i maziva, niski troškovi održavanja, velika raspoloživost i pouzdanost, sukladnost preporukama Međunarodne željezničke unije-UIC, kao i ispunjavanje najviših ergonomskih uvjeta rada i poštivanje najnovijih ekoloških standarda. Osobito je bitno napomenuti da je razvoj novih dizelskih lokomotiva realiziran uz vlastita odricanja, bez utroška proračunskih sredstava i bez poticaja iz mnogobrojnih izvoznih fondova, ali uz savjetodavnu i tehničku pomoć rukovodstva i djelatnika Hrvatskih željeznica. U navedenu proizvodnju GREDELJ je, uz dosadašnje partnere iz domaće industrije, spreman uključiti i sve ostale hrvatske tvrtke koje su spremne na poštivanje uvjeta i potreba svjetskog tržišta

 

Proizvodni program

Katalog

Profil tvrtke

YoutubeFacebookLinkedinFeed