Početna O nama Tradicija i iskustvo
Tradicija i iskustvo PDF Ispis E-mail

Povijest Gredelja usko je povezana s poviješću razvoja željezničkog prometa na ovim prostorima.

Ponosna tradicija datira iz 1894. godine kada je Tvornica željezničkih vozila Gredelj utemeljena kao glavna radionica Mađarskih državnih željeznica za popravak i glavni pregled parnih lokomotiva. Ubrzo nakon osnivanja proširuje svoju djelatnost na izradu dijelova i alata potrebnih za održavanje željezničkih vozila.

Iskustvo stečeno dugogodišnjim održavanjem željezničkih vozila bilo je polazište za početak gradnje novih vozila. Slijedom toga, 1954. godine sagrađen je novi poštanski vagon i započela proizvodnja motornih vlakova za uskotračnu prugu čija je konstrukcija bila od aluminija, a već 1963. godine sagrađen je, prvi u svijetu, aluminijski vlak za pruge normalne širine.

Sve do danas Gredelj kontinuirano širi svoju djelatnost u području projektiranja i proizvodnje novih željezničkih vozila kao i rekonstrukcijom i modernizacijom svih vrsta tračničkih vozila.

S proširenjem djelatnosti izgrađuju se novi proizvodni kapaciteti, kontinuirano se vodi briga o kadrovskim potencijalima, a stečeno iskustvo prenosi se s generacije na generaciju.

Preseljenjem pogona lokomotiva na novu lokaciju 1967. godine, započeta je prva faza preseljenja Gredelja iz središta grada te otada Gredelj radi na dvije lokacije, sve do 2010. godine kada se cjelokupna proizvodnja Gredelja sjedinjuje na jednom mjestu.

S novim proizvodnim pogonima opremljenim najsofisticiranijom tehnologijom, na lokaciji ukupne površine od 352.000m² s 80.000 m² natkrivenog prostora i 10000 m pruge, Gredelj nastoji povećati konkurentnost na tržištu i dobiti lidersku poziciju u projektiranju, proizvodnji, modernizaciji i održavanju svih vrsta tračničkih vozila u regiji.

Tvrtka je krajem 2000. godine dobila certifikat ISO 9001, a od 2005. godine posjeduje i certifikat sustava upravljanja okolišem prema normi IDO 14001. Gredelj danas zapošljava oko 1000 radnika, od kojih je preko 250 inženjera.

TŽV Gredelj danas s ponosom ističe činjenicu da su lokomotive, vagoni i vlakovi konstruirani u skladu s UIC i AAR standardima te prilagođeni za sve kolosijeke (uske, široke ili standardne). One danas vuku vlakove i prevoze putnike i robu širom svijeta, od Argentine, preko Gvineje, do Saudijske Arabije

 

Proizvodni program

Katalog

Profil tvrtke

YoutubeFacebookLinkedinFeed